Verslag Voorjaarsreis naar Broek op Langedijk

Broek op Langedijk? Da’s een eind weg! Wat is daar nou te beleven?

Dat gaan we zien en meemaken:

Ons doel is een prachtig Rijksmonument: de Broeker Veiling, de eerste en oudste doorvaartgroenteveiling, waar tuinbouwproducten werden geveild volgens de afslagmethode.

We komen op “koffietijd” aan op onze bestemming, na de koffie met heerlijk huisgemaakt gebak maken we een rondvaart door het Rijk der 1000 eilanden:

allemaal vruchtbare akkers op eilandjes (ruim 15000).

Generaties lang zaaien en oogsten hele families hier in weer en wind hun gewassen.

Het is indrukwekkend, wat een werk is er vroeger verricht, alles met de hand en de roeiboot om een bestaan op te bouwen en je gezin te onderhouden. Een bijzonder hard bestaan. En nu varen wij er ontspannen met een elektrische boot doorheen.

Wie wilde mocht ook even aan het roer van onze fluisterboot om langs de eilandjes te laveren, heel leuk en er waren enkele goede “schippers”.

In een rondleiding door het museum leren we over de tuinders en hun families rond het jaar 1900. En we zien in een expositie het enorme verschil van het agrarische leven toen en nu. Wat een spectaculaire ontwikkeling heeft de tuinbouw doorgemaakt.

Na de smakelijke Langedijker lunch gaan we naar de veiling.

Een belevenis, het is zelfs spannend!

Je ziet vanaf de veilingbankjes de boten met allerlei groenten en fruit van het seizoen het veilinghuis invaren. De veilingmeester prijst de waren aan en de veilingklok loopt. Je kunt reageren op de veilingklok, als je drukt bij jouw prijs, dan heb je het product. Te vroeg drukken is te duur en te laat drukken is pech, want weg.

Er zitten een paar gewiekste handelaars bij: een doosje aardbeien voor 1 euro en een bosje prei voor 50 cent.

Tijd om de bus weer op te zoeken.

We zijn het eens: er was vandaag echt wel wat te beleven in Broek op Langedijk.

Onze volgende stop is in Ens, waar we van een goed verzorgd diner genieten.

De laatste stop is in ons eigen dorp Heino, waar we kunnen dromen in ons eigen bed van een geslaagd voorjaarsreisje.